Aloe Vera – legendarna biljka besmrtnosti

Primena kroz vekove

Aloe Vera je omiljena lekovita biljka mnogih naroda sveta.
Drevni lekari su je smatrali blagoslovom za čovečanstvo.

Poreklo Aloe Vere je Severna Afrika.
Njeno ime potiče od arapske reči „alloeh“, što znači „gorka“.
Ovo ime aloja je dobila zbog svoga soka, koji ima gorkasti ukus.

Vera je latinska reč i znači „prava“.
Da li ste znali da se ime aloe vera odnosi samo na Aloe barbadensis miller? To je zato što se samo ova vrsta aloe smatra pravom alojom.

Postoji više od 200 vrsta aloe, ali samo 4 od njih poseduju lekovita svojstva. Aloe barbadensis miller zbog svoje lekovitosti je na vrhu te liste.

Prve pisane tragove o aloji pronalazimo na sumerskim glinenim tablicama, starim 2100 godina pre nove ere. Tablice su izrađene u vreme kralja Akkada i govore o medicinskim svojstvima ove biljke.

Drevnost ove biljke potvrđuju i Egipatski papirusi, stari 1500 godina p.n.e. Poznata „Egipatska knjiga lekova“ na papirusima Ebersa razotkriva kako koristiti aloju u medicinske svrhe.

Egipćani su zvali aloju „biljkom besmrtnosti“. Koristili su je u lečenju infekcija, protiv parazita i kod kožnih bolesti. Kleopatra, kraljica Egipta je smatrala aloju izvorom svoje lepote i kupala se u njenom soku, a faraoni su je nosili u svoj zagrobni život.

Afrički lovci su koristili aloju kao prirodni dezodorans. Filipinci su sa alojom lečili infekcije bubrega.

U Indiji, Kini, Grčkoj i Rimskom Carstvu aloe vera se koristila kao sredstvo protiv ozleda, uboda, opekotina, infekcija, upala i oteklina.

Ayurveda (drevna Indijska nauka o zdravlju i životu) smatra aloe veru rasayanom – pomlađivačem organizma. Prema ayurvedi, aloe vera sadrži čak 4 ukusa: slatki, kiseli, gorki i opor.

Biljke, koje sadrže 4 ukusa su retke i smatraju se izuzetno lekovitima. Osim aloe, samo još 2 biljke u svetu sadrži 4 ukusa: latice ruže i guggul.

Prema legendi, Aristotel je savetovao Aleksandra Velikog da osvoji ostrvo Sokotra u Indijskom Okeanu. Sokotra je u to vreme bila rasadnik Aloe vere. Na taj način on je obezbedio celu svoju vojsku dovoljnom količinom aloje , tog čudesnog prirodnog leka za rane i povrede.

Vojska Aleksandra Velikog koristila je aloju ne samo za spoljnu upotrebu. Pre dugih putovanja vojnici su pili sok aloe vere, da bi se zaštitili od infekcija, koje su mogli lako dobiti kroz lokalnu hranu i vodu. Prema legendi, aloe vera je učinila vojsku Aleksandra neuništivom.

Kralj Solomon je visoko cenio lekovita svojstva ove biljke, čak i uzgajao vlastitu aloe veru. U psalmu 45:8a je rečeno: „Tvoja odeća miriši od mirte, aloe i cimeta…“

Celsus, Dioskorid, Plinije Stariji i mnogi drugi pisci su opisali svojstva aloe vere u svojim knjigama. „Znamo toliko puno, a i toliko malo o ovoj biljci! Istorija i tajne aloe vere tek čekaju da ih razotkrijemo.“

Aloja se danas široko koristi u sredstvima za ličnu higijenu, kozmetici, sredstvima za čišćenje, a popularna je i kao dodatak ishrani.

Izvor:Ed Mejkut i Mark Švajcer – Aloe vera biljka koja neguje i leči.

ZA VAŠE ZDRAVLJE I VITALNOST

Za naručivanje proizvoda nazovite nas
ili kontaktirajte putem e-maila!